Denník N

Učil nás, ako a prečo sa mýlime. Kahneman získal nobelovku za ekonómiu, hoci ju nikdy neštudoval

Daniel Kahneman v roku 2009. Foto - Andreas Weigend/Flickr, CC BY-SA 2.0
Daniel Kahneman v roku 2009. Foto – Andreas Weigend/Flickr, CC BY-SA 2.0

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Linda má 31 rokov, je slobodná, priamočiara a veľmi bystrá. Vyštudovala filozofiu. Ako študentka sa intenzívne zaoberala otázkami diskriminácie a sociálnej spravodlivosti a tiež sa zúčastňovala na politických demonštráciách.

Vašou úlohou je zoradiť podľa pravdepodobnosti – od najväčšej po najmenšiu – scenáre jej života.

  1. Linda je učiteľka na základnej škole.
  2. Linda pracuje v kníhkupectve a chodí na jogu.
  3. Linda je aktívna vo feministickom hnutí.
  4. Linda je banková úradníčka.
  5. Linda je poisťovacia poradkyňa.
  6. Linda je banková úradníčka a je aktívna vo feministickom hnutí.

Ak ste ako väčšina ľudí, bude u vás variant č. 6 nad variantom č. 4. Podľa predloženého opisu sa zdá, že Linda bude oveľa pravdepodobnejšie feministickou bankovou úradníčkou než iba bankovou úradníčkou.

Problém je v tom, že ide o logický nezmysel. Každá feministická banková úradníčka je banková úradníčka. Pravdepodobnosť scenára č. 6 preto musí byť nižšia než pri scenári č. 4, a to úplne bez ohľadu na čokoľvek ďalšie, čo o Linde vieme.

Ak by ste k nej nedostali vôbec žiadny opis, prišli by ste na to takmer určite sami. Ale tých niekoľko viet zhŕňajúcich jej osobnosť vo vás vyvolalo názornú predstavu a tá prevážila nad čisto logickým uvažovaním. Ak nie, potom ten chyták buď poznáte, alebo viete uvažovať mimoriadne racionálne.

Žiadna Linda neexistuje. Vymyslel si ju v 70. rokoch minulého storočia Daniel Kahneman so svojím kolegom Amosom Tverským ako pomôcku pre psychologické experimenty, ktorými overovali náchylnosť ľudí na typické chyby v úsudku.

Zistili, že naletí takmer každý, a to dokonca v prípade, že dotazník zjednodušili ad absurdum:

Ktorá alternatíva je pravdepodobnejšia?

  1. Linda je banková úradníčka.
  2. Linda je banková úradníčka a je aktívna vo feministickom hnutí.

V knihe Myslenie rýchle a pomalé – vo svojom najznámejšom a najvplyvnejšom diele – Kahneman uvádza, že zhruba 85 až 90 percent študentov na niekoľkých významných amerických univerzitách zvolilo v rozpore s logikou druhú možnosť.

Chybu odmietali uznať, aj keď na ňu boli upozornení. Spomína si na postgraduálnu študentku, ktorá k tomu povedala: „Myslela som si, že sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behaviorálna ekonómia

Človek

Nobelove ceny

Omyly mysle

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie