Firmy z Európy a Spojených štátov čoraz viac presúvajú svoju výrobu zo zahraničia späť do domovských krajín a ich okolia. Vyplýva to podľa agentúry DPA zo štúdie, ktorú predstavila poradenská spoločnosť Capgemini.

Podľa štúdie stratégiu pre takýto návrat výroby už začali pripravovať či realizovať takmer tri štvrtiny opýtaných veľkých podnikov. Takmer polovica už začala investície do tohto presunu.

Podľa štúdie plánujú podniky z Európy a Spojených štátov v nasledujúcich troch rokoch do rozširovania výrobných kapacít v domovských krajinách a ich okolí investovať celkovo 3,4 bilióna dolárov. Zhruba dva bilióny dolárov z tejto sumy pripadajú na Európu, z toho 673 miliárd na Nemecko.

Štúdia vychádza z prieskumu, do ktorého sa vo februári zapojilo 1 300 vedúcich pracovníkov z veľkých podnikov v Európe a USA. Za hlavný dôvod na presun výroby označujú firmy nedávne problémy s výpadkami v dodávateľských reťazcoch.

Zhruba 70 percent opýtaných manažérov uviedlo, že ich firmy sa presunom výroby snažia predovšetkým lepšie pripraviť na výpadky a meškania v zásobovaní. V poslednom čase vyvolali problémy v dodávateľských reťazcoch útoky jemenských povstalcov na plavidlá v Červenom mori.

„Predstavitelia firiem urýchľujú strategické iniciatívy, ktorých cieľom je zvýšenie odolnosti a flexibility dodávateľských reťazcov, obnovenie národnej bezpečnosti v strategických odvetviach, dosiahnutie klimatických cieľov a obnovenie priemyselnej sily Európy a Severnej Ameriky,“ uviedol v správe o výsledkoch štúdie Roshan Gya zo spoločnosti Capgemini

Podľa takmer polovice opýtaných zohrávajú v presune výroby významnú úlohu aj štátne stimuly a dotácie, ktorými sa v poslednom čase snažia lákať investície najmä Spojené štáty.

Ďalšie dôležité správy

U.S. Oil Production On Pace For Record-Breaking Year
Neprehliadnite

Zabudnutý sektor znovu ožíva. Na ropné firmy sa nechytajú ani technologické akcie