Na hlavný obsah

Robert Fico považuje klimatické ciele EÚ za neudržateľné. Juraj Blanár ich označil za diktát

R. Fico a J. Blanár nepodporujú znenie Zelenej dohody.

Robert Fico považuje klimatické ciele EÚ za neudržateľné. Juraj Blanár ich označil za diktát
Na snímke zľava Robert Fico a Juraj Blanár. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Klimatické ciele Európskej únie obsiahnuté v takzvanej Zelenej dohode (Green Deal) považuje premiér Robert Fico (Smer-SD) za neudržateľné. Dodal, že plánuje podporiť prípadné návrhy na obmedzenie ich praktických dopadov.

Minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) zákaz výroby spaľovacích motorov v schválenej podobe označil za diktát.

„Budem podporovať všetky rozumné kroky, ktoré budú limitovať nezmyselné klimatické ciele, ktoré nás dusia. Nie sme schopní konkurovať krajinám ako Čína a Vietnam, India, Brazília, kde také vysoké klimatické ciele nastavené neboli,“ vyhlásil Fico.

Zelená politika pre Európu má EÚ nasmerovať k viacerým hlavným cieľom. Patrí medzi ne zníženie emisií skleníkových plynov najmenej o 55 percent do roku 2030 oproti hodnotám z roku 1990 a do polovice storočia dosiahnuť uhlíkovú neutralitu.

Dýchame aj americký a čínsky vzduch, vyhlásil Blanár

„Všetky veci týkajúce sa zákazu výroby spaľovacích motorov vnímame ako nezmyselný diktát, ktorý oslabuje konkurencieschopnosť Európskej únie. Tým nechcem povedať, že sme proti tomu, aby sme presadzovali zelenú energiu. Ale musí to ísť ruka v ruke, pretože vzduch, ktorý tu máme, nie je len náš európsky, ale je aj americký a čínsky,“ povedal Blanár, ktorý v parlamente predniesol výročnú správu o členstve Slovenska v EÚ.

Automobilový priemysel je hlavným motorom ekonomiky Slovenska, ktoré je v prepočte na obyvateľa najväčším výrobcom vozidiel na svete. Svoje závody tu majú štyria výrobcovia automobilov. K nim pribudne továreň automobilky Volvo, ktorá plánuje na východnom Slovensku montovať elektromobily.

Európske normy počítajú s tým, že od roku 2035 sa v členských krajinách únie prakticky nebude dať zaobstarať si nový automobil na benzín či naftu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko