Na hlavný obsah

Najlepšie platené miesto v sektore dopravy a predsa ich je nedostatok. Letectvo sa dá v SR študovať na viacerých školách

Odboru uškodila aj pandémia covidu.

Najlepšie platené miesto v sektore dopravy a predsa ich je nedostatok. Letectvo sa dá v SR študovať na viacerých školách
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Letecká doprava hlási nedostatok zamestnancov. A to aj napriek tomu, že ide o najlepšie platené dopravné odvetvie. Letecký sektor negatívne ovplyvnila napríklad pandémia. Ministerstvo dopravy to chce riešiť vychovávaním nových generácií.

Pilot, letecký personál či pracovníci letových prevádzkových služieb – to sú povolania, ktoré v súčasnosti na Slovensku chýbajú najviac. „Nedostatok súčasných pracovníkov bude v najbližších rokoch len stúpať. Nielen v Európskej únii, ale na celom svete,“ vysvetlil dekan Leteckej fakulty Technickej univerzity Košice Peter Korba.

Leteckej sfére uškodila aj pandémia covidu. Mnoho ľudí muselo z tohto sektora odísť a už sa doň nevrátili. Prejavilo sa to najmä na technickom úseku. „Mali sme menší počet technikov, ktorých sa snažíme nejakým spôsobom primäť k tomu, aby u nás pracovali,“ priblížil manažér leteckej spoločnosti Kamil Cibulka.

Téme sa v regionálnych správach RTVS venoval redaktor Ondrej Behún:

Letectvo sa na Slovensku dá študovať na viacerých stredných a vysokých školách. Núdzu o študentov zatiaľ nemajú. „Štúdium nie je jednoduché. Je to technická škola. Je zameraná skutočne na letecký priemysel. Niektorých to možno odradí,“ uviedol majster odborného výcviku Peter Sokol na SOŠ Letecko-technická Trenčín.

„Technické vedy a samostatne technické predmety na vysokých školách a na stredných školách nie sú veľmi populárne,“ doplnil Korba. Záujem o takýchto študentov však na trhu práce je.

„V máji sme tento rok mali na našom portáli 27 ponúk z tejto oblasti, čo je za ostatných šesť rokov najviac. Najmenej ich bolo samozrejme v roku 2020, keď vypukla pandémia koronavírusu a tento segment prakticky úplne zastal,“ ozrejmila PR manažérka portálu Profesia Ľubica Melcerová.

V súčasnosti zamestnávatelia hľadajú najmä leteckých mechanikov. Najväčší záujem uchádzačov o prácu je o pozíciu letušky alebo stevarda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko