Ako Tomáš presadil 13. dôchodky Minister Hlasu najskôr KDH ďakoval za podporu, teraz hovorí o parazitoch

Lukáš Kekelák Kristína Votrubová
Lukáš Kekelák Kristína Votrubová

Erik Tomáš sa vysmieva podpore od KDH a tvrdí, že si nesprávne interpretovalo jeho prísľuby pred hlasovaním. Prijatý zákon je podľa exministra práce Krajniaka nespravodlivý. 

Erik Tomáš sa vysmieva podpore od KDH a tvrdí, že si nesprávne interpretovalo jeho prísľuby pred hlasovaním. Prijatý zákon je podľa exministra práce Krajniaka nespravodlivý. 

Lukáš Kekelák Kristína Votrubová

Lukáš Kekelák

Kristína Votrubová

Minister Hlasu najskôr KDH ďakoval za podporu, teraz hovorí o parazitoch
Erik Tomáš. Zdroj foto: FB/E.T.

Aktualizované 19. 4. 2024 o 18.09 h

Parlament vo štvrtok schválil trinásty dôchodok vo výške priemernej mzdy. Návrh vládnej koalície ako celok podporilo 104 poslancov zo 146 prítomných. Za hlasovali okrem Smeru, Hlasu a SNS aj KDH a Matovičovo hnutie Slovensko.

Bývalá vládna koalícia OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí pritom po svojom nástupe trináste dôchodky znížila na 50 až 300 eur v snahe ozdravovať verejné financie.

PS ani SaS návrh nepodporili. Ministerstvo financií im vraj nevysvetlilo, odkiaľ chcú na opatrenie vziať peniaze. Dôchodcovia si podľa nich peniaze zaslúžia, no zároveň varujú pred gréckou cestou.

Nárok na nový trinásty dôchodok budú mať poberatelia všetkých dôchodkových dávok, ktoré vypláca Sociálna poisťovňa či útvar sociálneho zabezpečenia príslušného silového rezortu.

Sumy trinásteho dôchodku budú každoročne určené osobitne pre každý druh dôchodku vo výške priemernej mesačnej sumy daného dôchodku za celý predchádzajúci kalendárny rok. Výška tohtoročného by mala byť vyše 606 eur.

Väčšina novely bude účinná od 1. júla 2024.

Ako vysvetľovalo podporu zákona KDH?

Minister práce Erik Tomáš z Hlasu sa vo štvrtok poďakoval opozičnému KDH a hnutiu Slovensko za podporu trinástych dôchodkov. Lídrovi KDH Milanovi Majerskému dokonca po hlasovaní podal ruku.

Majerský podporu návrhu následne vysvetľoval Tomášovými viacerými garanciami pre KDH.

Erik Tomáš nám garantoval, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Zásahom do druhého piliera by totiž podľa nás vláda obrala svojich občanov o ich úspory. Minister rovnako garantoval, že zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí dvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia trinástych dôchodkov,“ vysvetľoval na sociálnej sieti šéf KDH, prečo jeho poslanci za vládny návrh hlasovali.

Koalícia Roberta Fica pritom už od začiatku tohto roka znížila príspevky do druhého piliera. 

Minister práce Erik Tomáš, premiér Robert Fico a Milan Majerský po stretnutí so starostami obcí postihnutých zemetrasením v obci Ďapalovce. Foto: TASR

Minister práce sa po schválení zákona k druhému pilieru ani k zachovaniu daňového bonusu na tlačovej konferencii nevyjadroval, odkazoval na rezort financií. Poslancovi KDH Jozefovi Hajkovi však vyčítal, že si nesprávne interpretoval kuloárne rozhovory. 

Tomáš v piatok otočil a zaútočil na Majerského

Minister práce Erik Tomáš v piatok zverejnil na sociálnej sieti video s názvom „Farizejské KDH opäť klame! Ako parazit sa prisalo k 13. dôchodkom“, v ktorom sa vysmial kresťanským demokratom a obvinil ich z účelového klamstva.

Vo videu opísal, ako údajne vyzerala dohoda s KDH. Tesne pred finálnym hlasovaním ho vraj ako ministra vytiahli do kúta rokovacej sály s tým, že chcú podporiť trinásty dôchodok, ktorý v prvom čítaní nepodporili. Tomáš tvrdí, že s „vystrašenými očami“ na neho naliehali, aby im „aspoň niečo“ sľúbil, a menoval to, čo po hlasovaní prezentovalo KDH.

Erik Tomáš následne vraj KDH povedal, že väčšina z toho, čo od neho žiadajú, je v gescii ministerstva financií. Ako minister financií garantoval len to, že prídavky na deti sa znižovať nebudú a daňový bonus sa ešte na základe zákona Igora Matoviča automaticky zníži v roku 2025.

Povedal podľa svojich slov aj to, že si nevie predstaviť, že by sociálnodemokratická vláda zvyšovala dane či odvody s výnimkou daní pre bohatých alebo daní na tovary, ktoré škodia zdraviu. 

K druhému pilieru zas minister údajne povedal, že zatiaľ len vyhodnocujú výkonnosť všetkých troch pilierov dôchodkového systému a v tejto chvíli nepripravujú žiadne legislatívne zmeny. 

„Keby som vopred vedel, že sa takto nekorektne zachovajú, tak pánovi Majerskému ani po hlasovaní nepodám ruku,“ povedal Tomáš s tým, že ak kádeháci neuvedú veci na pravú mieru, na rezorte práce budú mať zabuchnuté dvere.

Okresali aj Krajniakove predčasné dôchodky po 40 rokoch 

Schválený zákon obsahoval aj pozmeňovací návrh Zdenky Mačicovej z Hlasu, ktorý sa týkal predčasných dôchodkov po odpracovaní 40 rokov.

Po novom sa bude potrebný počet odpracovaných rokov postupne zvyšovať. Naviazal sa totiž na strednú dĺžku života, rovnako ako je to v prípade všeobecného dôchodkového veku.

Upravilo sa aj krátenie sumy dôchodku. Doteraz bol predčasný dôchodok po 40 odpracovaných rokoch výhodnejší ako bežný predčasný dôchodok, už to tak však nebude. 

Krátenie bude v oboch prípadoch rovnaké, na úrovni 0,5 percenta za každý chýbajúci mesiac do riadneho dôchodku. Predtým to bolo po odpracovaní 40 rokov 0,3 percenta.

Erik Tomáš a Milan Krajniak. Foto: TASR

Je to nespravodlivé a nefér, hovorí Krajniak

Prijatá zmena predčasných dôchodkov je podľa exministra práce Milana Krajniaka nespravodlivá.

„Považujem za veľmi nefér voči ľuďom, ktorí odpracovali 40 rokov a prispievali štátu svojimi daňami a odvodmi, že budú penalizovaní rovnako ako akíkoľvek iní dôchodcovia, ktorí sa rozhodnú ísť do predčasného dôchodku,“ hovorí pre Postoj Krajniak, ktorý dôchodok po 40 odpracovaných rokoch zaviedol.

Za návrh ako celok hlasoval aj Richard Vašečka z Kresťanskej únie, ktorej jednotkou do eurovolieb je práve Krajniak. Predsedníčka KÚ Anna Záborská na hlasovaní o zákone nebola.

Vašečka hovorí, že podporil zákon ako celok, lebo sa hlási k myšlienke trinásteho dôchodku. 

Zároveň zdôrazňuje, že on aj poslanci hnutia Slovensko boli proti pozmeňujúcemu návrhu o predčasných dôchodkoch po 40 rokoch.

„Pozmeňovací návrh i celý zákon prešli bez ohľadu na naše hlasy hlasmi koaličných poslancov,“ doplnil s tým, že žiadali ministra Tomáša, aby tento návrh stiahol. KDH podporilo aj tento návrh Hlasu.

Aký bude 13. dôchodok a koľko bude stáť?

Ak bude priemerná výška daného druhu dôchodku nižšia ako 300 eur, suma trinásteho dôchodku bude minimálne 300 eur. V prípade nároku na viaceré dôchodkové dávky dostanú poberatelia len jeden trinásty dôchodok, a to v sume, ktorá je najvyššia.

V roku 2024 by malo byť takmer 1,5 milióna poberateľov dôchodkov a tento počet má stúpať.

Celkové výdavky na toto opatrenie majú byť v roku 2024 viac ako 828 miliónov eur, v budúcom roku budú ešte o 100 miliónov eur vyššie. V roku 2027 pôjde už o vyše miliardu eur.

„Ale nie je to čiastka, ktorá je navyše, lebo na tento rok už bolo rozpočtovaných vyše 300 miliónov eur na predchádzajúci trinásty dôchodok. Samotná Rada pre rozpočtovú zodpovednosť priznala, že sa cez daň z pridanej hodnoty do štátneho rozpočtu vráti asi 100 miliónov eur,“ argumentoval minister práce Tomáš s tým, že čistý náklad je pre tento rok 400 miliónov eur. Väčšina pôjde zo štátneho rozpočtu.

Ako však upozornil poslanec opozičnej SaS Marián Viskupič, štát tieto peniaze nemá. „Sociálna poisťovňa už v tomto roku musí byť dofinancovaná sumou 1,6 miliardy eur zo štátneho rozpočtu a štátny rozpočet si musí tieto peniaze požičať,“ pripomenul.

Trináste dôchodky rovnako neznižujú dlhodobú udržateľnosť verejných financií, práve naopak. Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť sa náklady na trináste dôchodky úplne vykompenzujú až o 50 rokov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia