Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Steinmeier je vystavený kritike za „kebabovú diplomaciu“ v Turecku

Na archívnej snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (v strede). Foto: TASR/AP

Táto "kebabová diplomacia" vyvolala v Nemecku nielen všeobecnú veselosť, ale aj kritiku od tých, ktorí sú presvedčení, že mohli byť zdôraznené skôr/aj iné úspechy potomkov tureckých prisťahovalcov

Ankara 25. apríla (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu počas prijatia nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera preukázal zmysel pre humor, keď nechal v prezidentskom paláci v Ankare podávať aj kebab. Steinmeier totiž do delegácie, ktorá ho sprevádzala na návšteve v Turecku, prizval aj majiteľa tureckej reštaurácie v Berlíne špecializujúcej sa na kebab.

Ako informovala agentúra DPA, reštauratér Arif Keleš, ktorého rodina už tri generácie vlastní v Berlíne reštauráciu s kebabom, dal do Ankary priviezť aj 60 kilogramov mäsa i vertikálny ražeň na prípravu tzv. döner kebabu a podával ho potom v pondelok hosťom na večeri v záhrade nemeckého konzulátu v Istanbule. Steinmeier, oblečený v zástere, mu asistoval pri zrezávaní opečeného mäsa.

Pozvaním Keleša sa nemecký prezident pokúsil poukázať na prínos tureckých imigrantov pre Nemecko.

Táto "kebabová diplomacia" vyvolala v Nemecku nielen všeobecnú veselosť, ale aj kritiku od tých, ktorí sú presvedčení, že mohli byť zdôraznené skôr/aj iné úspechy potomkov tureckých prisťahovalcov: napr. objav prvej vakcíny proti chorobe COVID-19 zakladateľmi laboratória BioNtech.

Ako uviedla DPA, nemeckému prezidentovi v stredu na spoločnej tlačovej konferencii s Erdoganom novinári položili aj otázku, či rozruch okolo kebabov a "kebabovej diplomacie" potvrdzuje, že vzťahy medzi Nemeckom a Tureckom sú v súčasnosti povrchné.

Steinmeier túto interpretáciu odmietol s tým, že ide skôr o príznak povrchnosti debaty o jeho návšteve - tá sa pritom konala pri príležitosti 100. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami.

Steinmeierova návšteva sa súčasne odohráva v čase napätia medzi Nemeckom a Tureckom, ktoré spôsobila priepasť medzi ich postojmi k vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Okrem toho Steinmeier otvorene kritizuje i Erdoganovu autoritatívnu politiku.

Aj preto boli kontakty prezidentov počas návštevy v Turecku zredukované na nevyhnutné minimum. Na spoločnom brífingu však vystupovali zmierlivo: Erdogan zopakoval svoju kritiku na adresu Izraela za jeho kroky v Pásme Gazy, ale zdržal sa tvrdých slov na adresu Berlína za jeho podporu Izraelu; Steinmeier zasa pripomenul, že bezpečnosť Izraela nemožno dosiahnuť bez náležitej politickej perspektívy pre Palestínčanov. Dodal, že touto perspektívou môže byť len riešenie v podobe koexistencie dvoch štátov - izraelského a palestínskeho.