Na hádzanie žabiek sú najlepšie ťažšie kamene v tvare zemiakov, tvrdia vedci

Hoci milovníci hádzania žabiek dávajú prednosť úzkym, plochým kameňom, s ťažšími horninami v tvare zemiakov by dosiahli dramatickejšie výsledky. Podľa The Guardian to vyplýva z výskumu britských vedcov, ktorí na tento účel vytvorili matematický model.

27.01.2023 06:00
zabka Foto:
debata (3)

„Vyskúšajte nejaké bláznivé kamene a uvidíte, čo sa stane,“ povedal Ryan Palmer, ktorý sa na Bristolskej univerzite zaoberá aplikovanou matematikou. „Skúste hodiť kameň, ktorý vyzerá ako zemiak. S ťažšími kameňmi sa dajú robiť zábavné veci,“ dodal.

Palmer a jeho kolega Frank Smith z londýnskej University College London (UCL) vytvorili matematický model, aby zistili, ako tvar a hmotnosť predmetu ovplyvňujú jeho sklz po vodnej hladine. Okrem dopadov, ktoré má ich zistenie na hádzanie žabiek, objav pomôže vedcom, ktorí sa zaoberajú problémami, ako sú hromadenie ľadu na lietadlách vo väčších výškach alebo sily, ktoré na stroj pôsobia pri pristávaní na vode.

cokolada Čítajte aj Neodolateľnú chuť čokolády podľa vedcov spôsobuje to, ako sa rozpúšťa na jazyku

Vyzbrojení týmto modelom Palmer a Smith určili matematický vzťah medzi hmotnosťou kameňa a zakrivením jeho spodnej strany, ktoré určuje, či bude po vode „skákať“, alebo nie. Dospeli k záveru, že ťažšie kamene, ktoré by sa inak potopili, kĺzali po vodnej hladine, pokiaľ bolo ich zakrivenie dostatočné. Na rozdiel od plochých a tenkých hornín ale objemnejšie kamene po hladine „neskočia“ niekoľkokrát, aj keď sú dobre hodené. S vodnou hladinou na seba pôsobia iným spôsobom, píšu vedci v štúdii, ktorú publikoval odborný časopis Proceedings of the Royal Society A.

„Ak máte ťažší kameň, môžete dosiahnuť superelastickú reakciu, keď dôjde skôr k jednému megaodrazu než k množstvu malých,“ povedal Palmer. „To mení hru. Ak sa vám to podarí, je to veľmi uspokojivé,“ dodal. Ťažšie balvany, ktoré majú zakrivenú základňu, sa môžu odraziť od vody, pretože zakrivenie mení spôsob, akým sa kameň dotýka hladiny. Pri prvom kontakte sa do vody ponorí hlbšie a na dlhší čas. V dôsledku toho sa vodný tlak na spodnej strane kameňa udrží dlhšie, hladina sa viac deformuje a oboje pôsobí tak, že kameň je vytlačený nahor.

delfin Čítajte aj Delfíny podľa štúdie kričia, aby prehlušili hluk, ktorý v moriach spôsobuje človek

Štúdia sa však nezameriavala na dôsledky roztočenia kameňa pri hádzaní žabiek, ktoré je kľúčové pre čo najväčší počet odrazov. Len čo je kameň roztočený a vrhnutý tak, že jeho čelná hrana je mierne sklonená k hladine, zotrvá vo svojom otáčaní podobne ako gyroskop.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #hádzanie kameňov #žabka #hádzanie žabiek