Zadržanie Borisa Beňu V Afrike je pracovne. Zatkli ho pre podozrenie zo špionáže, potvrdil Šutaj Eštok

TASR Postoj
TASR Postoj

Minister vnútra uviedol, že Beňa do Konžskej demokratickej republiky odišiel po minuloročných parlamentných voľbách.

Minister vnútra uviedol, že Beňa do Konžskej demokratickej republiky odišiel po minuloročných parlamentných voľbách.

TASR Postoj

TASR

Postoj

V Afrike je pracovne. Zatkli ho pre podozrenie zo špionáže, potvrdil Šutaj Eštok
Bývalý námestník SIS Boris Beňa. Foto: TASR/Ondrej Hercegh

Bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu v africkej Konžskej demokratickej republike zadržali pre podozrenie zo špionáže. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

„Máme informácie zo SIS, že tam bol zadržaný z dôvodu podozrenia z páchania špionáže,“ povedal minister. Priblížil, že o zadržaní sa dozvedel v stredu podvečer. V prípade zvolenia ďalších postupov sa poradí s vedením Policajného zboru.

Šutaj Eštok uviedol, že Beňa do Konga odišiel po minuloročných parlamentných voľbách, „aby sa tam schoval pred prešetrovaním krivých výpovedí“.

„Hneď po zvolení tejto vlády sa išiel schovať do Afriky, aby sme neprešetrovali jeho krivé výpovede,“ tvrdí Šutaj Eštok

Z ministerstva spravodlivosti pre TASR uviedli, že odbor justičnej spolupráce v trestných veciach neeviduje žiadny spis na Beňu a ani nedisponuje informáciou o jeho zadržaní v cudzine.

Beňov právny zástupca Peter Kubina pre TASR povedal, že Beňa nie je v pátraní slovenských orgánov. V Afrike je údajne pracovne. Tvrdí, že Beňa o odchode zo Slovenska informoval aj úrady.

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov. Dostal aj peňažný trest 14-tisíc eur.

Špecializovaný trestný súd vtedy schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a Beňom za zločin prijímania úplatku a prečiny ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Zadržaný bol v rámci akcie Judáš začiatkom decembra 2020. Vypovedal vo viacerých trestných kauzách, napríklad aj proti bývalému šéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia