Na hlavný obsah

Krajiny posielajú Turecku a Sýrii pomoc, pripravené je aj Slovensko

Pomoc ponúkla aj vojnou zmietaná Ukrajina.

Krajiny posielajú Turecku a Sýrii pomoc, pripravené je aj Slovensko
Na ilustračnej snímke záchranári prehľadávajú sutiny. Foto: ČTK/AP/Omar Sanadik

Pomôcť Turecku a Sýrii, ktoré zasiahlo ničivé zemetrasenie, je pripravené Slovensko, ale aj Spojené štáty, Európska únia, Nemecko, Grécko a mnohé ďalšie krajiny. Rusko, Holandsko aj Česko už rozhodli, že do oblasti vyšlú záchranárov. Pripravenosť pomôcť dala najavo aj vojnou zasiahnutá Ukrajina, informujú tlačové agentúry.

Zemetrasenie si podľa aktualizovanej bilancie vyžiadalo najmenej 3 600 mŕtvych a tisícky zranených.

Slovenská prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti avizovala, že Slovensko je pripravené pomôcť.  „Moje myšlienky a sústrasť smerujú ku všetkým ktorých zasiahlo zemetrasenie v Turecku a Sýrii. Slovensko je pripravené pomôcť,“ napísala.

Neskôr zaslala sústrastný telegram tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi v súvislosti s ničivým zemetrasením. Vyjadrila v ňom úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí. Zraneným zaželala skoré uzdravenie.

„V tejto pohnutej chvíli želám vám a všetkým obyvateľom Turecka najmä mier, pokoj a bezpečie,“ uviedla prezidentka v telegrame.

Úprimnú sústrasť rodinám obetí silného zemetrasenia vyjadril aj dočasne poverený premiér Slovenska Eduard Heger (OĽANO).

Heger uviedol, že je hlboko zarmútený skazou, ktorú spôsobilo silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii. „Úprimnú sústrasť rodinám obetí a zraneným prajem skoré uzdravenie,“ dodal v príspevku na twitteri.

Aj pápež František je „hlboko zarmútený“ stratami na životoch. „Jeho svätosť pápež František bol hlboko zarmútený, keď sa dozvedel o obrovských stratách na životoch spôsobených zemetrasením. Všetkých, ktorých zemetrasenie zasiahlo, uisťuje o svojej duchovnej blízkosti,“ uviedol vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin.

Pomoc od Slovenska

Slovensko vysiela do Turecka desať príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zo Záchrannej brigády v Žiline a päť horských záchranárov spolu so špeciálne vycvičenými psami.

Zložky rezortu vnútra budú v krajine pátrať, zachraňovať a pomáhať osobám, ktoré zasiahlo zemetrasenie. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

„Vyslané zložky majú rozsiahle skúsenosti s pátracou a záchranárskou činnosťou. Na kvalitatívne svetovej úrovni sú aj psy, špeciálne trénované napríklad aj na vyhľadávanie zavalených osôb v ruinách,“ povedal dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Ako dodal, podobné krízové situácie, hoci sa dejú ďaleko od Slovenska, preverujú akcieschopnosť a koordináciu zložiek ministerstva vnútra, čo zvyšuje ich odbornosť a pripravenosť na prípadné zásahy aj na našom území.

Sekcia krízového riadenia MV SR bola kontaktovaná cez celoeurópsky medzinárodný komunikačný a informačný systém CECIS.

Slovensko tiež vyslaním pomoci zareagovalo na požiadavku zo strany európskeho Koordinačného centra pre reakcie na núdzové situácie (ERCC). Prepravu záchranných zložiek do tureckého mesta Adana komplikuje mimoriadne silné sneženie v oblasti.

Vybudovanie vyslaných tímov z HaZZ a Horskej záchrannej služby podporila Európska únia prostredníctvom operačného programu Kvalita životného prostredia v rámci realizácie projektu MUSAR – pátracie a záchranárske činnosti stredného rozsahu v mestskom prostredí a projektu Horský špecializovaný záchranný modul.

Pomôžu aj Spojené štáty

Pomoc oblastiam zasiahnutým zemetrasením pošlú aj Spojené štáty. Americký prezident Joe Biden na Twitteri uviedol, že je „hlboko zarmútený stratami na životoch a škodami“, ktoré otrasy spôsobili. Dodal, že svojmu tímu prikázal monitorovať situáciu v spolupráci s tureckou stranou a poskytnúť všetku potrebnú pomoc“.

Pomoc ponúkol aj nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorého vláda teraz s Ankarou a Bruselom koordinuje, ako tak urobiť čo najlepšie. Pripravené je tiež Švédsko, ktoré má s Ankarou napäté vzťahy kvôli blokovaniu vstupu do NATO.

Šéf NATO Jens Stoltenberg vyjadril „plnú solidaritu s naším spojencom Tureckom po tomto strašnom zemetrasení“.

Rusko oznámilo, že do Sýrie pošle 300 svojich vojakov a svoju pomoc ponúklo aj Turecku. „V najbližších hodinách záchranári z ministerstva pre mimoriadne situácie odcestujú do Sýrie,“ ohlásil Kremeľ. Prezident Vladimir Putin tiež kondoloval Erdoganovi a sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Erdogan uviedol, že Turecko už ponuky pomoci dostalo od približne 45 krajín.

„Trúchlime s rodinami obetí,“ napísala na twitteri predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, podľa ktorej je európska pomoc už na ceste. EÚ bude pomáhať, ako len to bude možné, uviedla.

 Zatiaľ záchranné tímy do Turecka vyšle okolo desať krajín dvadsaťsedmičky, vrátane Česka, Poľska, Maďarska, Francúzska, Holandska, Grécka, Bulharska či Rumunska. Svojich záchranárov ponúka tiež Taliansko a Španielsko. EÚ je pripravená pomáhať aj v Sýrii, keď o to bude požiadaná.

Tím hasičov z Česka

Z Česka do Turecka odletí 68-členný tím hasičov. Tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi kondoloval český prezident Miloš zeman, ktorý zároveň vyslovil hlbokú sústrasť sýrskemu ľudu. Veľký smútok v súvislosti so smrtiacim zemetrasením na twitteri vyjadril premiér ČR Petr Fiala.

Okamžitú pomoc ponúklo aj Grécko, ktoré inak nemá s Tureckom jednoduché vzťahy. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis na twitteri napísal, že je „devastujúcim zemetrasením hlboko zarmútený“.

Aj Bulharsko ako ďalšia susedná krajina Turecka bude pomáhať. Do oblasti vysiela hasičov, záchranárov a lekárov. Pomoc ponúka tiež Egypt.

Pomoc Sýrii ponúkol aj Izrael

Pomoc so zvládnutím následkov ničivého zemetrasenia môže Sýria očakávať aj od Izraela, teda krajiny, s ktorou je oficiálne stále vo vojne. Podporu susednej krajine na základe jej žiadosti prisľúbil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, informujú zahraničné agentúry, podľa ktorých pôjde o výnimočnú spoluprácu oboch znepriatelených krajín.

Netanjahu dnes v Tel Avive oznámil pomoc Turecku. „Vzhľadom na to, že prišla žiadosť, aby sme pomohli aj mnohým obetiam zemetrasenia v Sýrii, dal som pokyn, aby sme to urobili tiež,“ uviedol ďalej. Neskôr doplnil, že žiadosť prišla od „diplomatického činiteľa“, bez toho, aby ho vymenoval.

Kto za žiadosťou stojí, nezistila ani agentúra Reuters, ktorej jeden z izraelských činiteľov povedal len, že to sú „Sýrčania“. Na otázku, či nimi sú sýrski opozičníci, alebo predstavitelia sýrskeho režimu autokratického prezidenta Bašára Asada, opäť izraelský činiteľ odpovedal len: „Sýrčania“.

Ako presne bude pomoc Sýrii vyzerať, zatiaľ podľa agentúry DPA nie je jasné. Izraelská verejnoprávna rozhlasová a televízna stanica Kan uviedla, že súčasťou pomoci budú lieky, stany a deky. Prišla tiež s tvrdením, že svoju žiadosť o pomoc Izraelu Sýria predniesla cez Rusko, ktoré je jedným z najbližších spojencov Asadovho režimu.

Pomoc od Ukrajiny

Pomoc ponúkol aj prezident vojnou zmietanej Ukrajiny – Volodymyr Zelenskyj. Informoval o tom na twitteri.

Prezident v mene Ukrajiny vyjadril sústrasť rodinám obetí a zraneným zaželal skoré uzdravenie. „V tejto chvíli stojíme pri našich priateľoch, Turkoch, a sme pripravení poskytnúť potrebnú pomoc,“ napísal.

Pomoc ponúkol aj vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell. Ten zároveň vyjadril v mene EÚ sústrasť Turecku a Sýrii. „Vo svojich myšlienkach sme s obyvateľmi Turecka a Sýrie. EÚ je pripravená pomôcť,“ napísal Borrell.

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič na sociálnej sieti Twitter oznámil, že „Centrum pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) koordinuje nasadenie záchranných tímov z Európy.“ Záchranári z Holandska a Rumunska sú podľa jeho slov už na ceste.

Pomoc od Británie

Británia vyšle 76 záchranárov do oblastí v Turecku a Sýrii.

„Británia posiela Turecku okamžitú pomoc vrátane 76 špecialistov, pátracích psov a potrebného vybavenia,“ napísal na Twitteri britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

V reakcii na požiadavku Turecka Londýn pošle aj prístroje na rezanie betónu, oporu budov či zachytávanie seizmickej aktivity. Príde aj špecializovaný lekársky tím.

Indická vláda uviedla, že má v pohotovosti dva tímy, ktoré tvoria 100 záchranárov so špeciálne vycvičenými psami a vybavením. Na 130 hasičov a 13 ton pomoci je prichystaných na Taiwan.

Humanitárna pomoc je ochotná poslať aj Čína. Na vyslanie záchranárov do Turecka i Sýrie je pripravený Izrael, pomoc ponúka tiež Egypt či Srbsko.

Sýria žiada o pomoc

Sýrska vláda v pondelok požiadala medzinárodné spoločenstvo o pomoc. Ako s odvolaním sa na vyhlásenie sýrskeho ministerstva zahraničných vecí informovala agentúra AFP, Sýria svoju žiadosť o pomoc adresovala členským štátom OSN, Medzinárodnému výboru Červeného kríža a ďalším humanitárnym organizáciám.

Generálny tajomník OSN António Guterres vo svojom vyhlásení uviedol, že tímy OSN sú na mieste, analyzujú situáciu, zbierajú informácie a poskytujú pomoc ľuďom zasiahnutým zemetrasením a dotrasmi.

EÚ sa snaží koordinovať reakciu na zemetrasenie

Európska únia po pondelňajšom silnom zemetrasení v Turecku a Sýrii aktivovala mechanizmus „krízovej reakcie“ v snahe koordinovať podporu zasiahnutých regiónov. Oznámila to v tlačovom vyhlásení Rada EÚ, podľa ktorej sa v pondelok uskutočnila koordinačná schôdzka. Podrobnosti o jej obsahu komuniké neobsahuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet