Česi zachraňujú situáciu na Ukrajine. Po svete zháňajú muníciu (podcast Nahlas z Ukraїny)
1 min. čítania
18.4.2024 15:00
1 min. čítania

Česi zachraňujú situáciu na Ukrajine. Po svete zháňajú muníciu (podcast Nahlas z Ukraїny)

Ukrajinu trápi nedostatok munície. Európska únia nedokázala naplniť svoj záväzok dodať krajine milión kusov delostreleckej munície do marca 2024. Pomôcť sa im rozhodla česká vláda – vznikla koalícia krajín, ktorej cieľom je zaobstarať vyše milión kusov munície za stovky miliónov eur z tretích krajín. To je aj témou podcastu Nahlas z Ukraїny.

Reportérka Stanislava Harkotová približuje, ako vznikala česká inciatíva.

„Česi si robili prieskum trhu ešte pred ruskou inváziou. Na celom príbehu, ktorý bližšie opísal český Respekt, je zaujímavé, že chrobáka do hlavy im nasadil propagandistický článok RIA Novosti. Rusi vtedy používali naratív, že Česi chcú vyzbrojovať ukrajinských ‚nacistov‘. Ministerskí úradnicí sa na tom mohli akurát tak pousmiať, no inšpirovalo ich to k tomu, aby si spravili prehľad o tom, kto má k dispozícii aké zásoby.“

Takto nejako sa začal veľký európsky príbeh, keďže k českej iniciatíve sa po tom, čo o munícii pre Ukrajinu prvýkrát verejne hovoril prezident Petr Pavel, začali pridávať rôzne krajiny. „Pobaltie, Škandinávia, Nemci, Poliaci. Slovensko tam chýba,“ dodáva novinárka.

Napriek tomu, že slovenská vláda sa do iniciatívy nezapojila, urobili tak viaceré občianske iniciatívy. V zbierke Munícia pre Ukrajinu Slováci, ktorí chceli prispieť, už vyzbierali viac ako milión tristotisíc eur. „Tento krok evidujú aj niektorí známi ukrajinskí analytici. Že je tu iniciatíva, kde vlastne vidieť rozmer toho, že Ficova vláda je na jednej strane, občiansky sektor na druhej,“ približuje Stanislava Harkotová.

Podľa novinárky ide pre Ukrajinu, ktorá priznáva nedostatok munície, o významnú pomoc pred očakávanou ruskou letnou ofenzívou.

Moderuje Denisa Hopková.

Všetky naše podcasty nájdete na jednej stránke tu. Na odber všetkých nových dielov sa môžete prihlásiť cez iTunes, Google Podcasts alebo Spotify. Sledujte nás aj na facebookovej stránke Podcasty Aktuality.sk alebo na Instagrame.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.