Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Foto: Teraz.sk

Príčinou požiaru nebola batéria elektromobilu a nevypukol ani v USA

Perth/Bratislava 7. júna (TASR) — Na sociálnych sieťach sa zo slovenského profilu rozšírilo zavádzajúce video s tvrdením, že v Spojených štátoch amerických vypukol požiar v sklade elektromobilov, keď začala horieť batéria jedného z nich. V skutočnosti išlo o požiar v skladovom priestore na predmestí austrálskeho mesta Perth. Austrálska spoločnosť Pickles, ktorej patria skladové priestory, uviedla, že vyšetrovanie príčin požiaru z 28. apríla 2023 stále prebieha, ale plamene nezasiahli žiadne elektrické vozidlá. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Zavádzajúce video nazbieralo viac ako 7,5 milióna pozretí a takmer 150.000 zdieľaní. Mnohé komentáre pod príspevkom správne poukazovali na to, že video je vytrhnuté z kontextu. Iné komentáre však naznačujú, že mnohí tvrdeniu z videa uverili a incident uvádzali ako príklad, prečo sa držať čo najďalej od elektromobilov.

Pomocou reverzného vyhľadávania AFP našla mediálne správy s videami zachytávajúcimi požiar v Perthe. Správy miestnych ako aj zahraničných médií poukazujú na skutočnosť, že požiar vypukol na aukčnom dvore austrálskej spoločnosti Pickles, ktorá sa zaoberá predajom a dražbou ojazdených vozidiel, konkrétne v sklade Bibra Lake. V žiadnom článku sa ako príčina požiaru neuvádzajú elektrické vozidlá, alebo ich batérie.

Spoločnosť Pickles poskytla pre médiá vyhlásenie, v ktorom spresnila, že poškodené vozidlá boli vyradené vraky a neboli súčasťou skladových zásob vozidiel schopných jazdy a určených na predaj zákazníkom. Hovorkyňa spoločnosti pre AFP uviedla, že príčina požiaru sa vyšetruje, ale žiadne elektrické vozidlá požiar nezasiahol.

Podľa austrálskych médií nešlo o prvý podobný incident. Za posledné desaťročie sa vyskytli aj iné požiare na aukčných dvoroch spoločnosti Pickles. Napríklad v roku 2016 požiar zničil viac ako 100 áut v Milperre v Sydney a v roku 2022 poškodil takmer 50 áut v Salisbury Plain v Adelaide.