Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér ocenil pomoc slovenských hasičov pri povodniach v Taliansku

Na snímke príslušníci Hasičského a záchranného zboru, ktorí pomáhali pri povodniach v Taliansku počas príchodu na Slovensko 4. júna 2023 v Bratislave. Foto: TASR Pavol Zachar

Slovenský tím hasičov v Taliansku zasahoval od 21. mája do 3. júna.

Bratislava 6. júna (TASR) - Premiér Ľudovít Ódor ocenil pomoc slovenských hasičov pri odstraňovaní následkov povodní na severe Talianska. Preukázali podľa neho vysokú mieru profesionality, efektivity a odborných zručností. Zároveň veľkou mierou prispeli k šíreniu dobrého mena Slovenska. Uviedol to pri ich utorkovom prijatí na Úrade vlády (ÚV) SR. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor ÚV SR.

"Naši hasiči a záchranári sa už v minulosti osvedčili pri hasení požiarov v Grécku, pri odstraňovaní následkov ničivého tornáda v Česku či pri hľadaní osôb v zemetrasením zničenom regióne v Turecku. Žiaľ, nikdy nevieme, kedy a kde živel udrie, a preto musíme byť pripravení," vyhlásil premiér. Nevyhnutne treba podľa neho rozvíjať systém medzinárodnej spolupráce v krízových situáciách. Ako skonštatoval, už pri príprave a skladaní tímov by sa malo myslieť aj na to, že slovenskí hasiči a záchranári nemusia pomáhať len doma, ale aj v zahraničí.

Pripomenul, že Taliansko v minulosti pomohlo Slovensku pri zvládaní prvého náporu odídencov z Ukrajiny po začiatku ruskej invázie. Rovnako ponúklo pomoc s reštaurátorskými prácami po ničivom požiari v Banskej Štiavnici. Talianski vojaci sú tiež súčasťou medzinárodného tímu, ktorý pomáha zabezpečiť ochranu Slovenska. "Aj o tom je členstvo v Európskej únii. Nielen o výhodách, ale aj o pomoci a solidarite s partnermi v čase kríz, keď si navzájom pomáhame," poznamenal predseda vlády.

Slovenský tím hasičov v Taliansku zasahoval od 21. mája do 3. júna. V nepretržitom nasadení s pomocou veľkokapacitných čerpadiel pomáhali odstraňovať vodu zo zatopených oblastí v Ravenne a Conselice. Na základe dobrých skúseností s prácou našich záchranárov Taliansko prejavilo záujem viesť expertné rokovania so Slovenskom, ako aj čerpať z ich konkrétnych skúseností v teréne.