60 miliárd dolárov z USA Kresťanskí pastori presvedčili predsedu snemovne, aby dal hlasovať o pomoci Ukrajine

Jana Ray-Tutková
Jana Ray-Tutková

Republikán Mike Johnson varoval, že ak Putin nebude zastavený na Ukrajine, „napochoduje naprieč Európou“, pričom ohrozí Balkán, Poľsko alebo iného člena NATO.

Republikán Mike Johnson varoval, že ak Putin nebude zastavený na Ukrajine, „napochoduje naprieč Európou“, pričom ohrozí Balkán, Poľsko alebo iného člena NATO.

Jana Ray-Tutková

Jana Ray-Tutková

Kresťanskí pastori presvedčili predsedu snemovne, aby dal hlasovať o pomoci Ukrajine
Mike Johnson a Donald Trump. Foto: TASR/AP

Po vyše dvoch mesiacoch od schválenia návrhu pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan (celkom 95 miliárd dolárov) v americkom Senáte sa bude konečne hlasovať o tomto finančnom balíku pomoci aj v Kongrese USA. Predseda Snemovne reprezentantov, republikán Mike Johnson, tak náhle rozhodol napriek protestom kolegov z Republikánskej strany.

Mike Johnson v stredu ráno zmenil názor a sľúbil hlasovanie tento víkend. Poobede sa postavil pred kamery a vyhlásil: „Som presvedčený, že Xi, Vladimir Putin a Irán sú naozaj osou zla.“ Odkazujúc na zákulisné a spravodajské informácie, ktorým verí, varoval, že ak Putin nebude zastavený na Ukrajine, „napochoduje naprieč Európou“, „ohrozí Balkán alebo Poľsko, alebo iného člena NATO“.

Pridal pár osobných poznámok: „Aby som to povedal na rovinu, radšej pošlem na Ukrajinu náboje, ako by som tam poslal amerických chlapcov. Môj syn túto jeseň nastupuje do Námornej akadémie. Toto je pre mňa prechod ohňom, ako aj pre mnohé americké rodiny.“ Ako komentujú niektorí, Johnson konečne znel ako republikáni ešte z čias pred Trumpom.

Jeho reč sa nepáčila kongresmanke Marjorie Taylor Greene zo štátu Georgia, ktorá sa rada oháňa zaklínadlami ako ukrajinskí nacisti či židovské vesmírne lasery. Obratom pohrozila, že sa bude usilovať o odvolanie Johnsona z funkcie.

Johnson, verný Trumpov podporovateľ z Louisiany, bol sám proti Bidenovmu návrhu pomoci Ukrajine, a preto mu aj dlho robil obštrukcie, dokonca pôvodne hlasoval proti nemu.

Pomáhať odmietajú aj ďalší okolo Trumpa

Od októbra, keď sa stal predsedom snemovne, sa snažil podmieniť hlasy republikánov tým, že súčasťou návrhu bude aj legislatíva na zastavenie imigrácie na hranici s Mexikom, čo demokrati odmietali. Napokon prisľúbili, že aj tento návrh dnes pôjde s balíkom pomoci, aby mu získal republikánsku podporu.

Zákon, na základe ktorého by bola Ukrajine poskytnutá protivzdušná obrana a munícia, odmietajú aj ďalší okolo Trumpa. Jeho syn dal niekoľko statusov proti Johnsonovmu „odpadkovému návrhu“ s tým, že „poškodí schopnosť môjho otca vyrokovať koniec vojny medzi Ruskom a Ukrajinou“.

Britský denník The Guardian však tvrdí, že Johnson sa minulý týždeň stretol s Trumpom v jeho floridskej rezidencii a aj štvrtkové vyhlásenie Trumpa na sociálnych sieťach čítal tak, že aktívne neodporuje pomoci Ukrajine.

Johnson vidí, že ide o kriticky dôležitú záležitosť, lebo pre Ukrajinu môže byť neskoro. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v rozhovore pre BBC k americkej pomoci vyhlásil, že „tieto peniaze potrebovala Ukrajina už včera, nie zajtra a nie dnes“.

Prečo však je pomoc Ukrajine takou kontroverznou záležitosťou a napríklad pomoc Izraelu nie? Izrael má už dlhodobo systematickú loby vo Washingtone, D. C., a náboženské konexie cez protestantskú komunitu.

Ukrajina by tiež potrebovala rovnako silný lobing. Pred niekoľkými dňami veľká skupina zástupcov Ukrajiny navštívila hlavné mesto USA s presne takým poslaním, odhaľuje zákulisie lobingu profesor ekonómie z Clevelandu Roman Sheremeta, pôvodom Ukrajinec.

Jedno také stretnutie sa odohralo medzi Mikeom Johnsonom a Serhijom Gajdaržim, ktorého manželka a 4-mesačné dieťa zahynuli pri ruskom útoku na Odesu 2. marca 2024. Gajdarži je evanjelický kresťan, ako aj Mike Johnson. Takéto osobné stretnutie mohlo mať veľmi silný vplyv na nerozhodného spíkra.

Komunita protestantov

V pondelok Johnson dostal aj list od pastorov južnej baptistickej cirkvi s tým, aby zvážil neutešenú situáciu kresťanov na Ukrajine a podporil ich v boji proti agresorovi. Vo svojom liste uvádzajú, že „rozhodnutie ruskej vlády napadnúť Ukrajinu a zamerať sa na baptistov a ďalších evanjelických kresťanov na Ukrajine je tragickým znakom vojny“.

Informovali Johnsona, že „hrozby, mučenie a odstránenie pastorov používajú Rusi, aby vyhladili verných kresťanov na okupovaných územiach Ukrajiny. Len počas prvých 5 mesiacov vojny bolo poškodených a zničených najmenej 270 domov uctievania a náboženského vzdelávania“.

V liste apelovali na to, že Boh poslal Johnsona, rovnako južného baptistu, na túto pozíciu práve pre taký moment, ako je tento. Poukázali na to, že južná baptistická cirkev je aj najväčším prispievateľom pre Ukrajinu od začiatku nelegálnej a nevyprovokovanej vojny Ruska proti Ukrajine.

Gro pomoci sa týkalo do veľkej miery utečencov. Ďalej vysvetľujú, prečo ide o morálnu pomoc: „Túžime po mieri. Ale viac ako to túžime po mieri, ktorý je založený na princípoch spravodlivosti. Náš Boh je zároveň dokonale spravodlivý a aj autorom dokonalého mieru.“

Republikáni majú v Kongrese tesnú väčšinu 218 – 213, mnohí sú centristi a vítajú rozhodnutie predsedu snemovne Johnsona. Ak návrh prejde, vráti sa na znovu schválenie Senátom a následne pôjde na podpis prezidentovi Bidenovi.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia