Padne ukrajinská obrana vo vojne s Ruskom? New York Times pomenoval 3 slabé miesta Ukrajincov
Diskusia/ 3Uložiť článok
3 min. čítania
24. apr. 2024 o 14:00
3 min. čítania

Padne ukrajinská obrana vo vojne s Ruskom? New York Times pomenoval 3 slabé miesta Ukrajincov

Uložiť článok
Ukrajinské sily aktuálne ťahajú v konflikte s Rusmi za kratší koniec. Trpia nedostatkom základných vecí, čo im znemožňuje efektívne viesť obrany.

Delostrelecká prevaha Rusov na Ukrajine sa údajne dostáva do zlomového bodu, píše New York Times. Uviedol tri hlavné faktory, ktoré budú ovplyvňovať vojnu počas nasledujúcich mesiacov.

Nedostatok delostreleckej munície

Prvým má byť nedostatok delostreleckej munície na strane Ukrajiny. Delostrelectvo je pritom od začiatku vojny ústredným hýbateľom frontovej línie. Urýchliť úspech východných susedov majú tanky či bojové vozidlá. Hlavné je však delostrelectvo, ktoré nahlodá obranu nepriateľa a potom môže sláviť úspech.

Ukrajinské delostrelectvo ukázalo silu vlani pri neúspešnej protiofenzíve, keď spálilo desaťtisíce nábojov. Teraz Ukrajinci musia podľa denníka zvažovať použitie každého náboja. Ruská delostrelecká prevaha silnie každým dňom.

„Ak jedna strana môže strieľať a druhá nie, prehráva tá, ktorá nemôže paľbu opätovať," vyjadril sa k problematike generál Christopher Cavoli, ktorý vedie americkú armádu v Európe a Afrike.

Rusko sa podľa neho čoskoro dostane do bodu, keď bude schopné vypáliť každý deň desaťkrát viac delostreleckých nábojov ako Ukrajinci. Práve tento bod môže znamenať pre Kyjev veľký problém.

„Keď má nepriateľ prevahu päť ku jednej, čo sa týka striel, môže zaútočiť. Keď dosiahne pomer desať ku jednej, môže uspieť,“ pridal sa Viktor Nazarov, poradca bývalého šéfa ukrajinskej armády Valerija Zálužného.

Chýbajú vojaci

Ukrajine chýbajú státisíce vojakov, to je podľa denníka druhý faktor. Niektoré úseky frontu musia chrániť doslova len niekoľkí ľudia.

Ukrajinský generál Jurij Ivanovyč Sodol povedal, že 100 metrov frontu často chráni len desať vojakov. Jeden vojak na každých desať metrov.

„Ak sú tam ale len dvaja vojaci, môžu brániť iba 20 metrov frontu. Okamžite vyvstáva otázka: Kto bude kryť zvyšných 80 metrov?“ popísal Sodol situáciu na fronte.

Pomôcť doplniť stavy má nová ukrajinská mobilizácia. Parlament znížil odvodový vek z 27 na 25 rokov. Dôsledkom toho by sa mohlo na front dostať asi 50-tisíc vojakov. U vojakov na fronte sa medzitým skracujú intervaly pre odpočinok.

Protivzdušná obrana

Tretím a zásadným nedostatkom ukrajinskej armády je podľa denníka protivzdušná obrana. Kvôli výpadku amerických dodávok dochádzajú Kyjevu jednak pokročilé obranné systémy, ale aj munícia do nich.

To znamená, že Ukrajinci teraz musia zvyšné kusy protivzdušných systémov premiestňovať tam, kde sú práve potrebné. Tým sa ale nechránené miesta stávajú zraniteľné voči ruským raketám. Trpia predovšetkým elektrárne a ďalšie strategické ciele.

CNN uviedla, že predtým ruská armáda bombardovala najrôznejšie kúty Ukrajiny, aby rozsievala chaos. Teraz sa ale cielene sústredí na niekoľko energetických cieľov. Tlmiť ruskú prevahu vo vzduchu majú ukrajinské F-16, ktoré by sa mohli zapojiť do bojov v lete.

„Ukrajina sa snaží čeliť ruskej hrozbe tým, že útočí na ruské letiská a kritickú infraštruktúru sérií diaľkových úderov bezpilotných lietadiel, ale predstavitelia Kyjeva si nerobia ilúzie – bez sofistikovaných západných systémov protivzdušnej obrany budú mať veľké problémy,“ uzavrel americký denník.

Generál Macko: Dôležité je načasovanie

Ukrajina je v defenzíve a Rusi stupňovali svoju ofenzívu a majú iniciatívu, kedy síce pomaly, ale mierne postupovali vo viacerých častiach na východnom fronte pri Avdijivke alebo pri Bachmute. Konštatoval v rádiu Expres generál vo výslužbe Pavel Macko. Nedávno schválená finančná pomoc z USA podľa neho naozaj prichádza v kľúčovú dobu pre Ukrajincov.

„Má to zastaviť ruský tlak a bude treba dlhšie obdobie na to, aby Ukrajina znovu získala iniciatívu,“ domnieval sa.

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku.

Pomoc má podľa generála potenciál na to, aby zastavila ruský tlak. „Nebude to také jednoduché, lebo treba povedať, že kto rýchlo dáva, dvakrát dáva a táto pomoc sa vo všeobecnosti zadrhávala.

V roku 2022 vykonali Rusi mobilizáciu a bolo zrejmé, že pôjdu do dlhej vojny. Západ trochu váhal, potom nakoniec, čo sa v zime zasekla prvá ukrajinská ofenzíva, zvýšil dodávky. Ale tie prichádzali na hranu ukrajinskej protiofenzívy, kde predpoklady na protiofenzívu už neboli také dobré,“ pripomenul.

„Materiál prichádzal neskoro a počas protiofenzívy akoby opäť ustáli dodávky. Treba si uvedomiť, že sme tretí rok vo vojne a Ukrajina vyčerpáva zásoby svojich protileteckých rakiet na svoje systémy, že dochádzajú a zásoby rakiet do systémov zo Západu. A to sme videli na bojisku. Ukrajinci v momente, keď nemali dostatok munície a rakiet, utrpeli väčšie straty. To znamená, že pokiaľ by táto pomoc, prišla o pol roka skôr, Ukrajina sa mohla stratám vyhnúť a udržať si iniciatívu. Načasovanie je veľmi dôležité,“ uzavrel Macko.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Vojna na Ukrajine
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.