Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lekári varujú nezaočkovaných ľudí, ktorí prekonali COVID-19: Toto vám hrozí najmenej ďalších 18 mesiacov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HONGKONG - Nezaočkovaní ľudia, ktorí prekonali COVID-19, majú vyššie riziko úmrtia a kardiovaskulárnych ochorení. Podľa autorov štúdie ich zistenia naznačujú, že lekári by mali pacientov s covidom monitorovať aspoň rok po zotavení. Iní experti zistili, že čiastočne účinná môže byť aj ochrana získaná reinfekciou.

Štúdia na takmer 160 000 jedincoch v Spojenom kráľovstve ukazuje, že nezaočkovaní ľudia, ktorí boli infikovaní koronavírusom, majú vyššie riziko kardiovaskulárnych ochorení a úmrtia. V porovnaní s neinfikovanými jedincami bola ich pravdepodobnosť úmrtia až 81-krát vyššia v prvých troch týždňoch po nákaze. Aj po roku a pol mali tieto osoby päťkrát vyššie riziko úmrtia a ochorení. "Zistenia naznačujú, že pacienti s covidom-19 by mali byť monitorovaní aspoň rok po zotavení z akútneho ochorenia, aby lekári diagnostikovali kardiovaskulárne komplikácie infekcie, ktoré sú súčasťou dlhodobého covidu," povedal autor štúdie Ian C.K. Wong z Hongkongskej univerzity. 

Na rakovinu hrubého čreva na Slovensku ochorie v priemere najviac mužov spomedzi všetkých krajín sveta
Zobraziť galériu (3)
Na rakovinu hrubého čreva na Slovensku ochorie v priemere najviac mužov spomedzi všetkých krajín sveta  (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Údaje pochádzajú od 7500 ľudí, ktorí sa nakazili medzi 16. marcom a 30. novembrom 2020 vo Veľkej Británii ešte pred použitím vakcín. Odborníci údaje spárovali s desiatimi neinfikovanými jedincami od rovnakého počiatočného dátumu do konca augusta 2021. Následne porovnali skupiny a zohľadnili životný štýl a zdravotné komplikácie, ktoré by mohli viesť ku kardiovaskulárnym ochoreniam, ako je fajčenie a vysoký krvný tlak. Zahrnutie predpandemickej skupiny ukázalo, že nárast kardiovaskulárnych ochorení a úmrtí nie je spôsobený zmenami priorít zdravotnej starostlivosti, ku ktorým došlo počas pandémie. 

Lekári varujú nezaočkovaných ľudí,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Experti nedávno urobili aj systematický prehľad a metaanalýzu ochrany poskytovanej nákazou vírusu SARS-CoV-2 oproti kombinácii očkovania a infekcie, známej ako hybridná imunita. Ich práca ukazuje, že ochrana pred reinfekciou sa po niekoľkých mesiacoch vytratila, ale šanca na hospitalizáciu alebo ťažký priebeh covidu zostala veľmi nízka. Táto trvanlivosť bola obzvlášť vysoká u jedincov s hybridnou imunitou v porovnaní s tými, ktorí prekonali iba infekciu. Odborníci tieto zistenia považujú za obzvlášť dôležité vzhľadom na riziko závažného priebehu ochorenia v dôsledku omikronového variantu. Zdôrazňujú, že ich zistenia sa týkajú všeobecnej populácie a nemožno ich aplikovať na najrizikovejšie skupiny, ako sú starší ľudia či ľudia s oslabenou imunitou. Štúdia bola zverejnená v časopise Cardiovascular Research. 

Viac o téme: OčkovanieKoronavírusKardiovaskulárne ochorenieCOVID-19Reinfekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu