Zelenskyj: Ukrajina je pripravená na protiofenzívu. Pevne veríme, že uspejeme

ta3 tasr
3.6.2023 12:04

Ukrajina je pripravená spustiť dlhoočakávanú protiofenzívu s cieľom oslobodiť Ruskom okupované územie. Prezident Volodymyr Zelenskyj to uviedol v rozhovore pre americký denník Wall Street Journal zverejnenom v sobotu, píše agentúra Reuters.

"Pevne veríme, že uspejeme," povedal Zelenskij. "Neviem, ako dlho to bude trvať. Úprimne povedané, môže to ísť rôznymi spôsobmi, (aj) úplne inak. Ale ideme na to a sme pripravení," dodal.

Kyjev dúfa, že protiofenzíva na znovuzískanie územia zmení dynamiku vojny. Zelenskij minulý mesiac povedal, že pred jej spustením Ukrajina musí počkať na dodávku západných obrnených vozidiel. Vedenie v Kyjeve tiež dlhodobo vyvíja diplomatický tlak na udržanie západnej podpory a zvýšenie vojenskej pomoci a zbraní. Pre Ukrajinu to je kľúčové, aby uspela vo svojich plánoch.

Rusko okupuje rozsiahle územia na východe, juhu a juhovýchode Ukrajiny. Dlhšie obdobie suchého počasia vyvolalo očakávania z bezprostredného začatia protiofenzívy. V posledných niekoľkých  týždňoch tiež Ukrajina zintenzívnila útoky na ruské muničné sklady a logistické trasy.

Ukrajinská armáda v sobotu v dennej správe z bojiska uviedla, že súčasným ohniskom bojov je Mariinka v Doneckej oblasti. Ukrajinské sily tam odrazili 14 útokov ruských vojakov, uvádza sa v správe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok