V Kyjeve zahrmeli výbuchy, protivzdušná obrana hlási zostrelenie dronov

TA3 ČTK
27.3.2023 23:39

Ukrajinská protivzdušná obrana "odhalila a zničila všetky nepriateľské ciele" útočiace v noci na utorok na hlavné mesto Kyjev, oznámil šéf vojenskej správy metropoly Serhij Popko. Nálet sa podľa Popka obišiel bez obetí. Tvrdenie znepriatelených strán nemožno počas vojnového konfliktu bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

V Kyjeve zahrmeli výbuchy, protivzdušná obrana hlási zostrelenie dronov
TASR/AP

"Krajina-terorista znovu vypustila svoje bezpilotné lietadlá Šáhed v smere na hlavné mesto. Podľa predbežných informácií sa našej protivzdušnej obrane v okolí Kyjeva podarilo objaviť a zničiť všetky nepriateľské ciele," uviedol Popko.

Ukrajinské letectvo neskôr uviedlo, že sa počas nočného náletu podarilo zostreliť 12 z 13 dronov Šáhed, ktoré priamo útočia na cieľ, a tiež jeden prieskumný ruský dron. Komuniké nespresnilo, kde dopadol nezostrelený dron.

Požiar v jednej z kyjevských štvrtí podľa Popka spôsobil práve zostrelený nepriateľský dron iránskej výroby. Požiar hasiči uhasili a nikto podľa predbežných informácií nebol zranený, uviedol starosta Vitalij Kličko na sociálnej sieti.

Denník Ukrajinska pravda predtým na svojom webe napísal, že v hlavnom meste zahrmelo najmenej šesť výbuchov.

Terčom náletov sa stali aj ďalšie regióny, niekoľko dronov bolo zostrelených aj nad Dnepropetrovskou oblasťou, uviedla predtým ruská redakcia BBC. V oblastnom stredisku Dnipru dnes pod vedením prezidenta Volodymyra Zelenského konalo vrchné velenie ozbrojených síl krajiny.

"Deje sa to, čo vždy: nepriateľ čas od času útočí na Ukrajinu šáhedy. Útočí zo severu a z juhovýchodu," povedal plukovník Jurij Ihnat v narážke na drony iránskej výroby, ktoré ruské jednotky vypúšťajú obvykle z Brjanskej oblasti a z východného pobrežia Azovského mora. "Ak počujete výbuchy, môže to svedčiť o paľbe protivzdušnej obrany," dodal hovorca a vyzval obyvateľstvo, aby sa riadilo pravidlami bezpečnosti, teda po vyhlásení leteckého poplachu zotrvalo v krytoch až do odvolania.

V Kyjeve a okolí bol poplach medzitým zrušený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok