Denník N

Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V parlamente sa v týchto dňoch rozhoduje o budúcnosti Fondu na podporu umenia (FPU). Poslanci rokujú o návrhu novely zákona s pozmeňovacím návrhom Romana Michelka (SNS), ktorý by v prípade schválenia s účinnosťou od 1. júna zásadne zmenil fungovanie fondu.

Osobností kultúrnej scény sme sa preto v ankete spýtali:

Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o FPU prejde v súčasnej podobe?

 

Mária Beňačková Rišková
gestorka tvorby Stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu SR 2030

Nekomentujem navýšenie finančných zdrojov fondu o 200-tisíc eur, rozpočet verejnoprávnych fondov by sa mal pravidelne zvyšovať v závislosti od inflácie. Návrhy, ako je tento, len potvrdzujú ignorovanie schválenej Stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu SR 2030 ministerstvom kultúry a súčasnou koalíciou. Stratégia prešla viacerými kolami pripomienkovania odbornou verejnosťou, na rozdiel od procesov, ktoré sa snažia od začiatku zaviesť poslanci a ministri SNS. Sú v nej viaceré návrhy opatrení na zlepšenia vo verejnoprávnych fondoch.

Takže ak poslanci a poslankyne návrh schvália, potvrdia tým svoj nezáujem o rozvoj kultúry a odbornosti na Slovensku. Namiesto koncepčných krokov prediskutovaných s odbornou verejnosťou schvaľujú náhodné návrhy založené na osobných názoroch a preferenciách jednotlivých poslancov.

Ide o likvidáciu nezávislosti Fondu na podporu umenia od politickej moci. Ministerstvo kultúry riadi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ficova vláda

Kultúra

Teraz najčítanejšie